Kleuren roepen emoties en associaties op bij mensen.
Het is als fotograaf handig om stil te staan bij de betekenis die mensen geven aan kleuren bij de keuze invulling van je achtergrond, of de kleding van het model of de keuze van de kleur licht.

Roze

De kleur roze roept de emoties voor vriendelijk, zacht en veilig op. Ook wordt het geassocieerd met romantisch, vrouwelijk, meisjesachtig en liefelijk.

Blauw

De kleur blauw roept de emoties betrouwbaar, assertief en autoritair op, maar wordt geassocieerd met rust. Denk aan het bedrijfsleven waar veel mensen in een blauw pak lopen. Of het gevoel wat je krijgt als je naar de blauwe lucht of de zee kijkt. Of de sfeer die je krijgt bij het blauwe uurtje.

Groen

De kleur groen roept de emoties vitaal, benaderbaar en positief op. Groen wordt ook vaak gekoppeld aan rust, maar ook aan creativiteit en natuur. Die laatste lijkt me vanzelfsprekend. Maar denk maar eens aan een groene computerachtergrond. Dat is rustiger voor de ogen. Datzelfde geldt voor een wandeling door het bos.

Rood

De kleur rood roept de emoties daadkrachtig, actief, agressief op, maar wordt ook geassocieerd met kracht, sensualiteit en sexualiteit. Het kan dus kracht zijn in de vorm van gevaar, maar ook kracht in de vorm van passie.
Denk maar aan het nummer Lady in Red van Chris De Burgh. Of rode lippenstift. Of zelfs hoe je je voelt als je een rode trui aan trekt. Voel je je al wat krachtiger?
Rood doet blauw heel goed uitkomen. Dus voor mensen met blauwe ogen, accentueert het de ogen.

Geel

De kleur geel roept de emoties vrolijk, optimistisch en creatief op. Ook wordt het geassocieerd met staat voor vrolijk, zonnig, jeugdig en plezier. Het is een kleur die je veelal in de lente en zomers veel terug ziet.

Paars

De kleur paars is een combinatie van rood en blauw. Paars roept de emoties origineel apart stijlvol en wordt geassocieerd met luxe, chique, bijzonder, koninklijk, spiritueel en creatief.

Wit

De kleur wit roept de emoties efficiënt, fris, controle op, maar wordt ook geassocieerd met puur, schoon, rein, onschuld en eerlijkheid. Denk maar aan een witte bruidsjurk. Een meisje in een wit jurkje. Of dat witte overhemd onder je pak. Een blanco onbeschreven velletje A4. Of de witte maagdelijke sneeuw.

Oranje

De kleur roept de emoties enthousiast, levendig en stimulerend op en binnen Nederland wordt het geassocieerd met het koningshuis.

Grijs

De kleur grijs roept de emoties neutraal, klassiek en evenwichtig op, maar wordt ook wel geassocieerd met sober of saai. Denk maar aan een straatbeeld met een hoop grijze betonnen gebouwen.

Zwart

De kleur zwart serieus, afstandelijk en krachtig, maar kan ook met sensualiteit en sexualiteit, mystiek en magie geassocieerd. Daarnaast kan het ook soberheid doen denken.
Denk maar aan een modern strak meubilair, een zwart pak of een zwarte jurk.

Binnen de marketing zijn ze zich hier erg bewust van. Daarom zijn wasmachines en koelkasten wit omdat ze hygiënisch zijn. Zo zijn producten die duurzamer zijn vaak groen, wit of bruin verpakt, kleuren van de natuur en de aarde.
Zo kiest een bedrijf wat als eerlijk en betrouwbaar over wil komen sneller voor een blauw wit logo, zoals Microsoft Word, Oral B of Albert Heijn. En zijn de dvd-hoesjes van de meeste romantische comedy’s wit of roze.
En zal een bedrijf dat je een ‘goodtime’ wil geven zijn logo sneller geel kleuren, zoals Mac Donalds, Nikon, IKEA of Shell. Want stel dat Shell rood en bruin voor zijn logo zou kiezen? Daar krijg je toch een ander gevoel bij..?